SOCIETAT

Solució única per a persones cegues de la Universitat de Perpinyà

El sistema «Virtuoz» millora la inclusió i l’encert dels estudiants amb deficiències visuals

Presentació el sistema «Virtuoz», UPVD, dimarts 8 d'octubre de 2019 © UPVD
Presentació el sistema «Virtuoz», UPVD, dimarts 8 d'octubre de 2019 © UPVD

La Universitat de Perpinyà L’UPVD és l’únic campus del territori francès dotat del sistema “Virtuoz”, per a l’autonomia i l’encert dels estudiants cecs o amb deficiències visuals.

Actualment, la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) compta amb prop del 2% d’estudiants amb discapacitat , entre 9.800 matriculats. Les xifres sobre el tema "continuen creixent", ha destacat el campus del Rosselló, aquest dimecres 9 d'octubre. Per complir el seu requisit de qualitat, el president Xavier Py pretén superar les accions normatives simples i aplicar "solucions innovadores" que milloren la inclusió, l'èxit i la integració professional de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, la mútua AG2R li va fer un xec per 28.176 euros, dimarts 8 d’octubre. Aqueix import es destinarà al projecte "Virtuoz", un primer pla tàctil i interactiu que afavoreix el desplaçament dels estudiants amb deficiències visuals. La UPVD és així el primer campus del territori francès dotat d’aquest dispositiu. A més, la seva Oficina d’Acollida d’Estudiants amb Discapacitat acompanya cada estudiant interessat promovent la contractació de tutors i secretaris d’exàmens o la compra d’equips adaptats, inclosos ordinadors i lupes electròniques.


Representació tàctil de l’espai

Virtuoz és una solució multi-sensorial creada per l’empresa tolosenca FeelObject, especialitzada en solucions per a persones amb deficiències visuals. El seu sistema patentat de capseta electrònica suposa una petita revolució perquè permet que el tacte desenvolupi una visualització mental clara de l’espai. Una informació sonora completa la comprensió dels llocs.