POLÍTICA

L’esquerra pretén anar unida a les municipals de Perpinyà

El PCF, el PS i el PRG donen suport a l’ecologista Agnès Langevine

Agnès Langevine, candidata ecologista presentada pel Partit Socialista a les municipals de Perpinyà © EELV
Agnès Langevine, candidata ecologista presentada pel Partit Socialista a les municipals de Perpinyà © EELV

Per existir a les municipals de Perpinyà, el 2020, l’esquerra ha de ser unida. S’ha fet un primer pas amb el nomenament d’Agnès Langevine, membre d’Europa Ecologia, pel Partit Socialista. Aquesta solució no desagrada als partits, incloent el PCF i el PRG, però l'organització informal "Assemblera ciutadana" i la França Insubmisa no s’han pronunciat al respecte.

L’acostament de les eleccions municipals de Perpinyà justifica ganes d’unió a l’esquerra. Al Partit Comunista Francès (PCF), la federació nord-catalana va expressar el 29 de setembre la voluntat de "vèncer, el març que ve, la dreta de Jean-Marc Pujol i Romain Grau i evitar que l'extrema dreta de Louis Aliot agafi la vila”. Una llista única seria la solució del partit, absent del consistori des de fa 5 anys. El PCF s’associa a l’assemblea ciutadana iniciada per altres el 14 de setembre, en presència d’un centenar de persones. Posteriorment, el 25 de setembre, una reunió convocada pel Partit Socialista (PS) a través del paraigües de l’associació "Respire", va generar discòrdia amb l'assemblea. Per conservar l’avantatge, el consell federal del PS va optar per Agnès Langevine, afiliada a Europa Ecologia Els Verds (EELV), el 27 de setembre.


El gran equilibri entre els llibertaris i la dreta de l’esquerra

Agnès Langevine, tercera vicepresidenta de la Regió Occitanie, delegada de la Transició ecològica, és ex-responsable de comunicació de l’Hospital de Perpinyà i companya ssentimental de l’exdiputat socialista Jean Codognès, ha d’aplegar les tendències. L’aposta que li toca superar és inèdita, perquè la seva tasca és dialogar entre llibertaris, marxistes, comunistes i la dreta de l’esquerra, representada pel Partit Radical d’Esquerra (PRG), que li dóna suport. Els comunistes accepten aqueix enfocament que els pren per sorpresa i "no es resignen a la divisió". La candidatura de Langevine podria prosperar perquè la candidata representa una forma de consens, si bé el Nou Partit Anticapitalista (NPA), present de forma independent a les eleccions municipals de 2014, encara no s’ha sumat a la proposta, ni tampoc la França Insubmisa. La segona assemblea ciutadana, prevista aquest divendres 14 d’octubre a la Sala de les Llibertats, hauria de definir posicions. D’aquesta reunió decisiva hauria de sortir la resposta a la pregunta: Agnès Langevine assolirà aplegar l’esquerra a les municipals de Perpinyà, diumenge 15 de març del 2020? Per la resta, el PS considera que la seva representant verda té el perfil ideal per retirar-se de la segona volta i derrotar el Reagrupament Nacional, représentat per Louis Aliot.