La Clau
Puigbalador serà una estació de muntanya i no només d’esquí el 2021

L’estació d’esquí de Puigbalador va tancar el 2017 a causa de grans dificultats financeres, però reobrirà al públic a finals de novembre. És el resultat d’una oferta pública llançada per l’ajuntament, a favor de Julien Sabarthès, gerent de negocis al capdavant d’una empresa de geòmetres amb seu a Carcassona. Aquest “socorrista” de l’estació es compromet a abonar 600.000 euros per reactivar, a través d’una delegació de servei públic (DSP), l’estació catalana més propera al departament de l’Auda.

Tot i això, aquest repte comporta una llarga sèrie de treballs de reforma, per mot que la clientela trobi una experiència de lliscament que generi fidelització. Entre molts aspectes, aquesta operació urgent inclou la instal·lació de videovigilància i ticketing, així com una botiga de lloguer i venda de material d’esquí. S’ha de revisar les telecadires i els sistemes de producció de neu artificial. S’ha de planxar la pista de trineus, la pista de tubs (llisada sobre cambres d’aire) i les estacions de sortida dels telecadires. Aquest contre-rellotge precedeix una revitalització dels llocs, amb tota humilitat. Però Puigbalador, que ha viscut moltes peripècies negatives tornant de lluny, podria convertir-se en un model a seguir pel que fa a l’adaptació als nous hàbits de consum i al canvi climàtic.

S’ha acabat el model d’estació 100% esquí

El contracte de DSP signat dimarts 1 d’octubre entre el conistori de Puigbalador i l’empresa Destination Montagne, fundada el setembre per Julien Sabarthes, inclou la reobertura en un nou format. Enguany només serà accessible la part inferior, amb pistes verdes i blaves. El primer pla de reactivaciÿ, ja el 2017, oscil·lava entre 1,6 i 1,8 milions d’euros, però “vam entendre ràpidament que aquest projecte no és possible: és massa car i massa arriscat”, asseguren els responsables de l’estació. La fórmula de 600.000 euros és una solució de seny, que correspon a un reinici suau, abans d’altres novetats, cap a la obertura de tot el domini a la tardor de 2021. Per redreçar l’estació, l’inversor té com a objectiu fer-la funcionar tot l’any, insistint especialment en la temporada d’estiu. L’estació de Puigbalador, que dóna feina a 30 persones, resumeix la seva evolució en poques paraules: « recolzar el desenvolupament i la transició de l’estació d’esquí a l’estació de muntanya”. L’actual espai “tot esquí” es transformarà gradualment en un veritable producte de 4 temporades, innovador i atípic ».

Comparteix

Icona de pantalla completa