SOCIETAT

La prefectura de Perpinyà instaura el risc de tsunami

Un terratrèmol al Magrib inundaria part del Rosselló 1h a 1h30 més tard

Tsunami a Miyako, regió d'Iwate, Japó, 11 de març del 2011 / DREAL
Tsunami a Miyako, regió d'Iwate, Japó, 11 de març del 2011 / DREAL

Per primera vegada, l’estat fa cas de la possibilitat d’un tsunami a Catalunya del Nord. Aquesta eventualitat s'afegeix als riscos habituals d'allaus, aiguats i incendis.

La prefectura de Catalunya del Nord, a Perpinyà, ha oficialitzat dilluns 1er d’octubre una nova mesura sobre desastres naturals. Aquest avenç, entre els riscos naturals considerats, afecta els tsunamis. Se suma als riscos clàssics, com ara la neu abundant a la plana del Rosselló, allaus de muntanya, aiguats i incendis forestals. Per a l’ús de les autoritats locals, especialment dels ajuntaments dels municipis costaners del territori, els serveis de l’Estat informen que l’arc mediterrani “pot haver de fer front a tsunamis causats per grans terratrèmols davant de les costes de França, Itàlia i el Magrib”. Entre Cervera al Barcarès, els municipis situats per sota d’una altitude de 5 metres podrien ser inundats. Llur zona per protegir és propera dels 200 metres a partir de les platges.


Els ajuntaments han de tenir en compte la possibilitat d’una megaonada

Segons els detalls proporcionats per la prefectura, aquest fenomen generar per un terretrèmol a la costa nord-africana trigaria només 1 hora i 1:30 a arribar a la costa del Rosselló. Per ser efectius, els ajuntaments s’han de preparar per a l’evacuació de les zones exposades i formar personal. Llurs plans de salvaguarda comunals han de tenir en compte aquesta hipòtesi de desastre. Des d’ara, uns cartells ad hoc nous són a punt per informar els habitants.