SOCIETAT

L’hotel La Cigala de Perpinyà ha de ser d’esquerra o de dreta?

Dos projectes es fan font respecte a aqueix lloc tancat

Hotel-restaurant La Cigala, Perpinyà / GS View
Hotel-restaurant La Cigala, Perpinyà / GS View

L’hotel-restaurant La Cigala de Perpinyà ha d’acollir joves immigrants, una comissaria o algun altre projecte? Entre l’esquerra departamental i la dreta municipal, la cessió d’aquest lloc revela una oposició frontal.

La transformació de l’antic hotel-restaurant La Cigala de Perpinyà s’ha convertit en un tema política. Aquest lloc, trivialment reconegut per la qualitat deels seus pinxos, es troba a la cantonada de les rondes Anatole France i Jean Bourrat. El passat juliol, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, amb majoria d’esquerra, va voler adquirir-lo per fer-ne un centre per a menors no acompanyats (MNA), amb 15 allotjaments. S'hi hauria afegit una plataforma d’enfortiment l'acollida de menors estrangers obligats a abandonar els seus països. Es veia possible una ajuda del Fons Europeu per a la Integració de les Migracions (FAMI), amb un import de 2,8 milions. Tanmateix, l’ajuntament ha fer valer el dret de compra sobre l’antic establiment amb l’objectiu d’establir un contra-projecte, com ara una comissaria de policia, mentre que el Consell Comarcal acaba de presentar un recurs davant el jutjat administratiu.


Pujol miraria de seduir l’extreme dreta ?

El Comité de suport als sans-papiers de Catalunya del Nord protesta contra la decisió de l’alcalde, Jean-Marc Pujol, membre dels Republicans. Segons aquest últim, "Perpinyà ja està fent prou" per als joves migrants. En opiició de Louis Aliot, candidat del Reagrupament nacional a les eleccions municipals de 2020, la presència de migrants és sinònim d’«inseguretat, addicció a drogues, agressió de dones, insalubritat». El Comitè considera que aqueixos arguments són "sempre tan menyspreables" i creu que Pujol vol "donar satisfacció a la dreta i l'extrema dreta". A tall d’oposició, crida a la mobilització, davant de la Casa de la vila, dijous 3 d’octubre a les 18h.