SOCIETAT, MEDI AMBIENT

Barcelona: multes fins a 1800 euros per als vehicles contaminants el 2020

Una mesura radical que genera oposicions

Barcelona, 2019 © Ajuntament de Barcelona
Barcelona, 2019 © Ajuntament de Barcelona

A partir de l’1 d’abril del 2020, els propietaris de vehicles contaminants que circulin per Barcelona seran susceptibles de penalitzacions de 200 a 1800 euros.

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, va anunciar dilluns 23 de setembre una mesura important per provocar la reducció de la contaminació de l’aire de la ciutat. A partir de l’1 d’abril del 2020, uns 50.000 vehicles contaminants hauran de deixar de circular en una zona urbana de 95 quilòmetres quadrats, sinó se’ls aplicarà multes que oscil·laran entre 200 i 1800 euros. Aquesta mesura s'aplicarà de dilluns a divendres de 7h a 20 hores. Els vehicles apuntats, però, disposaran de 10 dies de trànsit a l’any, mentre que els utilitaris que no compleixin els criteris muinicipals tindran un any per desaparèixer.


Contra el calendari apretat de la mesura

Aquesta opció política no és unànime entre els habitants i els partits polítics que assisteixen a l'Ajuntament, com ara Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que es mostra favorable a un incentiu per abandonar el cotxe a la ciutat. També, el Partit Popular critica el calendari d’implementació d’aquest projecte i espera que s’ajorni l’inici de les sancions. La contaminació de l’aire es va endur la vida de 351 persones el 2018 a Barcelona, ​​segons les autoritats sanitàries catalanes.