ECONOMIA

Proven cotxes autònoms a Girona

Testos amb telefonia de 5G, del 12 al 15 de setembre

« Self driving car » de la firma Ford © Ford
« Self driving car » de la firma Ford © Ford

Una experiència única té lloc fins al 15 de setembre a l’autopista AP-7, a l’altura de Girona. Els futurs cotxes automatitzats, sense conductors, seran posats a prova en condicions rigorosament reals.

L'autopista AP-7 entre les entrades "Vilademuls", al sud de Figueres, i "Girona Sud" es converteix en una zona de proves de vehicles autònoms. Entre aquest dijous 12 de setembre i diumenge dia 15 s’hi desenvolupen testos per observar el comportament dels vehicles tradicionals amb presència de cotxes conduïts per tecnologies digitals. Aquesta arribada de vehicles sense conductor forma part del projecte europeu Inframix (Road Infrastructure ready for mixed vehicle traffic flows), que reuneix 11 institucions i empreses del sector de l’automoció i l’autopista, incloent el gegant català Abertis. Els resultats es comunicaran al mes d’octubre en un simposi organitzat a Àustria.


Preparar la convivència entre cotxes amb o sense conductor

L’objectiu final d’aquesta prova és imaginar les carreteres de demà, adaptades a un trànsit constant, previsible, segur i eficient, on els vehicles, amb o sense conductor, convisquin sense problemes. No obstrant, les proves compten amb tècnics a bord, encarregats d’observar tres escenaris: la tria d’un dels tres carrils de trànsit disponibles, la presència d’obres i un embús. Aquesta operació requereix la instal·lació d'una xarxa de telefonia local de 5G i de diversos sensors.