SOCIETAT, CULTURA

Mobilització festival contra els enderrocaments al barri Sant Jaume de Perpinyà

L’associació ASPAHR denuncia amb finesa l’actuació prefectoral

Barri de Sant Jaume, Perpinyà © Drong-commonswiki
Barri de Sant Jaume, Perpinyà © Drong-commonswiki

Mentre s’esperen enderrocs al barri Sant Jaume de Perpinyà, s’hi organitza una visita poètica aquest dissabte 7 de setembre. Aquesta iniciativa de protecció pretén denunciar les intencions de l’estat i de l’ajuntament.

Mentre que el festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image viu la nova edició a Perpinyà, de manera aïllada, s’organitza una visita "insòlita" al barri de Sant Jaume, entre els més pobres de l’estat francès. Aqueix dissabte 7 de setembre, l'Associació per a la salvaguarda del patrimoni artístic i històric del Rosselló (ASPAHR) pretén conscientitzar la població sobre "l'interès de preservar aquest patrimoni arquitectònic, cultural i humà". Aquesta iniciativa arriba després d’un decret prefectural que aprova la revisió del Pla de protecció del barri, amb el suport de l’ajuntament, dirigit pel batlle Jean-Marc Pujol, afiliat als Republicans. Aquesta mesura indueix desenes de nous enderrocs d’edificis. Amb una certa dosi d’humor, l’ASPAHR espera atreure gent en un ambient festiu, amb poesia i rumba, partint de la Universitat del segle XVIII a les 16:00, passant per carrer de l’Anguila, fins a la plaça del Puig, en direcció cap al carrer dels Carmes.
Amb 7 etapes, aquesta associació espera alertar el públic sobre la desaparició d’una part del passat de Perpinyà, amb la participació dels historiadors Olivier Poisson i Aymat Catafau.