SOCIETAT

La moguda Soral arrela a Catalunya del Nord

Clairà, Òpol i els Banys d’Arles són els municipis apuntats

Alain Soral © Slim Fazain
Alain Soral © Slim Fazain

El moviment Igualtat i reconciliació (I&R), presidit per Alain Soral fa la seva Universitat d’estiu als Banys d’Arles fins al 31 d’agost. Des del 2017 ja s’ha organitzat reunions militants a Clairà i Òpol-Perillós.

En un article del 12 de maig, La Clau va revelar la celebració de l’Escola d’Estiu d’Igualtat i Reconciliació (E&R) a Catalunya del Nord. Aquesta setmana formativa de l’organització presidida per Alain Soral va començar diumenge 25 d’agost i continua fins al dissabte 31 d’agost al mas de la Grifa dels Banys d’Arles. Aquest lloc, propietat de Marc Faisans, dit "Marco", portaveu d'E&R, és finançat per estades en iurt, hàbitat tradicional mongol, segons s'indica a la seva pàgina web. Aquest "poble ecològic de vacances" situat a 900 m sobre el nivell del mar pren el nom de "La Grifa", un torrent proper. L’estada soraliana, titulada "Prenim el maquis", inclou allotjament en iurtes, exercicis físics a puta d’alba, passejades, classes de permacultura i 25 hores de classes ideològiques. S’hi espera el mateix Soral.


Els opositors d’esquerra es mobilitzen a 10 km

Com a resposta a l’estil escolta-militar de l’estada, diversos sindicats i partits polítics d’esquerres van manifestar davant de la subprefectura de Ceret, dissabte 24 d’agost. A 10 km de l’esdeveniment, aquesta “mobilització” simbòlica va reunir representants de la CGT dels Pirineus Orientals, Europa Ecologia-Els Verds, el Partit Comunista i el Partit d’Esquerra, la Lliga dels Drets Humans i el Moviment contra el Racisme i per l’Amistat entre els Pobles (MRAP), entre 12 organitzacions. El mateix dia, sense adoptar l’estil viril del boxejador Alain Soral, el "Comitè de vigilància antifeixista 66" era present a prop de la carretera d’accés al Mas de la Grifa, cap a la carretera de Montalbà. La "presència massiva" desitjada per aquesta estructura informal va resultar ser molt menor.

Arrelant a Catalunya del Nord

El 2018, E&R va organitzar unes pràctiques de sobrevivalisme a Òpol-Perilló, amb espirulina, permacultura, yurtes i wwoofer (mas ecològic). Actualment, unes trobades d’aquest tipus tenen lloc cada mes al Mas de la Grifa. Anteriorment, l’abril del 2017, el moviment liderat per Alain Soral va convocar a Clairà, a la subcomarca de la Salanca, un concert del cantant francès Philippe Guêpe. Aqueix artista suggereix "retrobar la nostra ment... en el moment de la mentida universal, la polvorització i la futura aplicació electrònica individual ".