MEDI AMBIENT

Les aigües del Tec resulten mortals per als cans

Una contaminació deguda al sol sobre l’aigua pot matar cànids

El riu del Tec al pont de la CD 914, 14 d'agost de 2019 © La Clau
El riu del Tec al pont de la CD 914, 14 d'agost de 2019 © La Clau

El riu del Tec, de 84 km de llargada, veu la part inferior del seu curs contaminada per "cianobacteris", que poen matar determinats animals. Aquesta contaminació és produïda pel sol que impacta aigües gairebé immòbils.

Aqueix estiu 2019, la situació hidrològica de Catalunya del Nord genera situacions sense precedents, perilloses en visió de futur. A la part nord de la plana del Rosselló, la penetració d’aigua de mar en una capa freàtica, perquè el seu nivell és massa baix, és una primera alerta. Al sud, la presència d’algues blaves, registrada reportada a les aigües de Tec a nivell dels termes municipals de Sant Genís de fontanes , Brullà i Elna, és l’altre nou esdeveniment. En aquest sector final del riu de 84 km de longitud és prohibit banyar-se arran d’una decisió de l'associació conjunta de gestió i desenvolupament (Smiga) Tec-Albera, del 14 d'agost. Aquesta mesura de precaució és conseqüència de la mort sospitosa d’un gos a Brullà, poques hores després de banyar-se.


El baix volum del Tec és un perill

Les algues infractores són "cianobacteris" o "cianofícies" que poden matar animals i causar irritació, mals de cap i vòmits als humans. Aqueixes algues blaves contenen els anomenats bacteris "fotosintètics", produïts sota l'efecte del sol, que desprenen cianotoxines, de vegades mortals per als animals i perilloses per als humans. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que aqueixos elements contaminen principalment aigües tranquil·les i rics en nutrients. Atès que el flux el tec és especialment feble, s’hi observa en la seva part baixa, la més ampla, uns trams gairebé estancats, on han proliferat aqueixos “cianobacteris”.