MEDI AMBIENT

El 2025, aigua de mar a les aixetes del Rosselló?

Les reserves d’aigua dolça són baixíssimes i el turisme consumeix massa

© La Clau
© La Clau

La pluja escasseja, hi ha massa turisme... El nivell de les aigües subterrànies del Rosselló mai no ha estat tan baix. El consum excessiu d’aigua potn fer entrar aigua de mar en les capes d’aigua dolça, com a Toló.

 

La sequera que afecta a la plana del Rosselló des de fa mesos amenaça la qualitat de l’aigua, potable o destinada a l’agricultura. Les aigües subterrànies són històricament baixes, mal recarregades perquè la pluja escasseja, però són atacades per un consum excessiu. Aquesta manca de recursos hídrics, en cas que persegueixi, pot provocar la contaminació d’aquestes aigües per la mar, cosa que faria que l’aigua no sigui apta per al consum. Aquest desastre és possible a nivell dels aqüífers profunds, en les quals es poa l'aigua potable. Un fenomen d’intrusió d’aigua marina, que ha contaminat l’aigua potable, s’ha observat a Toló, on els nivells d’aigua subterrània han caigut per sota del nivell de la mar. El Rosselló està en alerta real, però encara no oficial, perquè una salinització anormal s’ha registrat a les capes profundes de Torrelles i Santa Marie. Tots aqueixos dipòsoits naturals es podrien veure afectats en cinc anys.


El perill és real, però la meteorologia turística  promou el sol

En resum, els homes bomben massa a les aigües subterrànies, a causa de la urbanització durant tot l'any i de la sobrepoblació de temporada. El sol i l’absència de pluja, com a senyals del "bon temps" en els informes meteorològics a la francesa, discats per l’ideologia del « sud » turístic, amaguen una amenaça de primer ordre. La prefectura dels Pirineus Orientals adverteix que un dèficit de precipitacions és pròxim ell 90% i que les restriccions d'aigua són teòricament vigents. L’emplenament de les piscines és prohibit al Rosselló fins al 31 d’agost, però cap policia dels consumidors no amonesta ningú, malgrat el perill d’aprovisionament d’aigua que pot esdevenir un desastre.