MEDI AMBIENT

Lluiten contra la invasió de Seneci del Cap al Conflent

Una acció per a la biodiversitat, contra una planta invasora

eneçon du Cap, « senecio inaequidens » © Hibrius-ad
eneçon du Cap, « senecio inaequidens » © Hibrius-ad

El Seneci del Cap és una flor groga, relativament agradable, però perillosa per a la diversitat del nostre campestre. Enfront d’’aquesta herba conquistadora s’organitza una operació d’eradicació a la comarca del Conflent.

Entre les plantes invasores presents a Catalunya del Nord es troba el Seneci del Cap, "senecio inaequidens" en llatí. Per combatre aquesta espècie invasora, la reserva natural de Mantet organitza una diada d’arrencada. Els voluntaris hauran de presentar-se a la Casa de la Natura el dia 28 d'agost a les 8.30 hores per ajudar a eradicar aquesta planta relativament estètica. Les seves llavors van viatjar a la llana d'ovelles importades de Sud-àfrica. La seva invasió sembla haver començat entre 1934 i 1936 a partir de centres de processament de llana, particularment a la ciutat de Mazamet, al Llenguadoc.


Una planta que estandarditza el campestre

La presència del Seneci del Cap ha esdevingut habitual a la Costa Vermella, a la plana del Rosselló, al Conflent i al Vallespir. Aquesta planta que forma un pèl rodó, de fins a 110 cm d'alçada, té flors boniques, de color groc brillant. Resisteix al mal temps, floreix gairebé tot l'any i és una temptació per a la decoració. Però és invasiva i agressiva perquè els seus fruits, els "aquenes", faciliten la seva dispersió. Cada peu pot produir-ne entre 10.000 i 30.000 per any, dispersos pel vent i creixent en qualsevol tipus de sòl. El Seneci del Cap, que és resistent al foc, empobreix i estandarditza la flora del camp, tot degradant les pastures. La seva arrencada és una acció per a la biodiversitat.