ECONOMIA, MEDI AMBIENT

El forn solar d’Odelló té 50 anys

Un espai expérimental inscrit en el patrimoni

Forn solar d’Odelló, Cerdanya © CNRS
Forn solar d’Odelló, Cerdanya © CNRS

El forn solar d’Odelló, a Cerdanya, és una curiositat científica per al públic general des del 1969. Inaugurat el 1970, ja celebra el mig segle d’existència.

La planta de producció d’energia solar del veïnat d’Odelló, al terme municipal de Font-romeu, celebra ja enguany el seu 50 aniversari. Aquest lloc experimental mai no s’ha utilitzat per subministrar cases particulars o empreses de la zona, però continua sent entre els més potents del món. A finals dels anys 1960, aquest element patrimonial va ser el primer forn solar semi-industrial del món. Gestionat pel CNRS (Centre Nacional d'Investigacions Científiques), ara és més simbòlic que pràctic. La seva paràbola forma part dels Monuments històrics des del 2009.


Un forn copiat a Uzbekistan el 1976!

QUan es va inaugurar, el 1970, en temps del general de Gaulle, el forn d'Odelló va precedir l'explotació comercial de l'energia solar, ara banalitzada. , tot i que no es va incorporar en cap vista econòmica. A nivell científic planetari, aquest laboratori ha revelat la seva rellevància en l’estudi del comportament dels materials en situació de temperatura elevada. Va ser construït entre 1962 i 1968, mesura 54 m d'alçada i 48 d'ample i té 63 miralls anomenats "heliostats", amb una potència de 1.000 quilowatts. Al món, l’altre forn solar caracteritzat pel seu gigantisme es troba al municipi de Parkent, a l’Uzbekistan. Aqueix altre centre, que és còpia del de Cerdanya, es va estrenar el 1976.