SOCIETAT, POLÍTICA

Manuel Valls cau en la ratera de la corrida

L’exprimer ministre afronta la complexitat de la bi-nacionalitat

Manuel Valls, Torroella de Montgrí, Catalunya del Sud, 7 de juliol del 2019 / GASPT
Manuel Valls, Torroella de Montgrí, Catalunya del Sud, 7 de juliol del 2019 / GASPT

Manuel Valls freqüenta especialment la burgesia més afortunada de Catalunya, proespanyola, però encara no ha comprès tots els seus codis. Els límits del primer ministre francès sorgeixen en termes de la consciència d’identitat.

L'estiu continua sent la gran temporada dels casaments, als quals  Manuel Valls és convidat regularment a la Catalunya del Sud. L'antic primer ministre francès era present el 7 de juliol a l'església de Torroella de Montgrí, al sud de Girona, on la filla del poderós grup editorial Planeta es va casar amb el fill del director d'innovació del poderós grup financer La Caixa, en presència de Florentino Pérez, president del Reial Madrid. Però aquestes amistats tenyides de monarquia espanyola posen de relleu una identitat estrangera que Valls no sap abandodar. Al mes de setembre, a l'illa de Menorca, associada a les noces d'ultra-luxe en benefici dels continents, Manuel Valls haurà de fer front als seus valors d'esquerra durant un esdeveniment necessàriament teixit d’antic règim, segons seu “programari” castellà dels seus amics recents i la seva futura esposa, Susana Gallardo.


Una situació d’identitat cada vegada més complexa

Des que la seva campanya electoral a Barcelona l’ha submergit en escenes burlesques, Valls ha après una mica Catalunya i Espanya. La seva triple filiació cultural hauria de provocar la renúncia de França, per a una veritable integració, de la mateixa manera que la França republicana que elle va defensar li agrada la negació dels orígens. A més de la seva estranya afirmació de pertinença a l'esquerra, entre els valors que difon, Valls va sorprendre comensals de Torroella, afirmant-se contrari a les taurines. Va ser una excentricitat barrejada amb provocació innocent, amb presència de convidats educats. Es posen els límits de la seva bi-nacionalitat, ja que la corrida no és només adorada pels espanyolistes, sinó prohibida a Catalunya.