ECONOMIA

La ministra de Transports promet mantenir el tren moribund Perpinyà-Rungis

Élisabeth Borne es compromet a la continuïtat de la línia

Élisabeth Borne, ministre des Transports © Gouvernement
Élisabeth Borne, ministre des Transports © Gouvernement

El tren de mercaderies Perpinyà-Rungis ha perdut 80% dels volums i ha de deixar de funcionar aquest divendres 12 de juliol. Però l’Estat, sense solució real, promet la continuïtat d’aquest enllaç dilluns 15 de juliol i convoca una reunió de treball el 17 de juliol.

Des de maig, una incertesa apunta la l'eliminació de la línia de transport de mercaneria, al juliol, entre el mercat de Sant Carles de Perpinyà i el mercat de Rungis, prop de París. Aquest divendres 12 de juliol a les 16:37, aquest tren número 50090 ha de deixar per última vegada la capital del Rosselló, no pas carregat les 1.200 tones de fruita i verdura d'antany, sinó 5 vegades menys com a mínim. Es tracta del darrer encàrrec confirmat, després del,qual els clients no han renovat el contracte. De fet, els enllaçops recents eren magres, ja, dimarts 9 de juliol, el comboi només tania 4 vagons, contra una vintena habitualment, a més a més en mal estat. Atès que l’economia, la producció de fruita i verdures i els consumidors no poden esperen, aquest servei s’ha anat substituint gradualment per camions, amb  l’agilitat del transport per carretera.


CGT no creu al ministre, sense solució econòmica

La substitució del Perpinyà-Rungis per camions a l'autopista no impedeix pas que la ministra Elisabeth Borne declari "El tren per Rungis foncionarà dilluns" al diari La Dépêche du Midi d’aquest divendres 12 de juliol. En realitat, sense una solució basada en l'economia real, com és la del resultat, la titular de la cartera de Transports no fa cas d’aquest últim viatge del tren. Borne va convocar dues reunions infructuoses al maig i al juny i promet una nova trobada, dijous. Està buscant una "solució ferroviària sostenible a finals d'any per continuar el transport a llarg termini de fruites i verdures per ferrocarril", però la CGT no s’ho creu: "Fins ara no hi ha cap garantia sobre la durabilitat del tren". La cancel·lació del Perpinyà-Rungis indueix 20.000 tràilers addicionals a les carreteres, per transmetre anualment 400.000 tones d'hortalisses.