MEDI AMBIENT

Frene 66 considera l’estat còmplice de destrucció ambiental

Declaració vigorosa contra la Prefectura dels Pirineus Orientals

Camp de Ribesaltes, Rosselló © CB Vidal
Camp de Ribesaltes, Rosselló © CB Vidal

La federació d'associacions mediambientals Frene 66 denuncia amb contundència el desgall generat a la fauna i la flora per projectes de desenvolupament a Catalunya del Nord. S’atreveix a encausar l’Estat.

La posada entre parèntesis de la classe política de Catalunya del Nord, sota l’efecte turística estiuenc, no afecta la Federació d'Espais Naturals i Medi Ambient (FRENE 66). Aaquest llançador d’alertes interroga les institucions en un llarg comunicat del 2 de juliol. Es posiciona, citant una enquesta pública per a la creació d’un port esportiu a Santa Maria de la mar, en 21 hectarees, incloent 7 hectàrees d’aiguamolls, amb moltes espècies protegides. El president de Frene 66, Marc Maillet, denuncia la "destrucció de biodiversitat" induïda per aquest Desenvolupament i culpeja l’Estat « sistemàticament, les excepcions administratives per a la protecció d’aquestes Espècies i d’aquests medis naturals són emeses pel prefecte de Catalunya del Nord, tant punt les demanen ».


La biodiversitat seria víctima de propaganda?

Per satisfer els promotors i els ajuntaments, els serveis de l’Estat, a Perpinyà, es recolzen en un suposat caràcter públic de primer ordre en relació amb els projectes, en conformitat amb l'article L. 411-2 del Codi dem medi ambient. Aquest mètode és una "arma de destrucció massiva d’espais on subsisteixen algunes restes de naturalesa notables", diu Frene 66. La federació cita el Memorial de Ribesaltes "la posada en pràctica absurda liquidat una àrea natural d'interès ecològic fauna i flora", la planta d'energia solar de Llo, que ha "devastat la zona humida més gran de la Cerdanya", i el port de port-Vendres, on petxines ploma no han sobreviscut al seu trasllat, en el marc de la construcció del tercer moll. El camp de golf de Vilanova de Raó, promès per als anys que venen, també és esmentat. Amb aqueixos exemples, Frene 66 considera que "el discurs oficial sobre la protecció de la biodiversitat a França es propaganda pura".