ECONOMIA, MEDI AMBIENT

Blocs flotants de 4.000 tones per ampliar el port de Barcelona

El formigó armat s’utilitza per produir elements enfonsats

Fàbrioca mòbil « Kugira » © Acciona
Fàbrioca mòbil « Kugira » © Acciona

L’ampliació d’un terminal d’embarcació de creuers al "Moll Adossat" del Port de Barcelona mobilitza blocs de formigó armat amb un pes de 4.000 tones i una longitud de 34 metres, capaços de surar.

Continuen les obres d’eixamplament parcial d’un dels molls del Port de Barcelona. Aqueixos treballs inclouen la producció, en el lloc mateix, de 17 blocs de formigó armat. La juxtaposició d'aquests elements, de tipus grans Lego, permet guanyar terreny damunt la mar, a nivell del "Moll Adossat", una infraestructura reservada al turisme. Cada bloc pesa 4.000 tones i flota a l'aigua perquè conté 36 cel·les circulars. La fabricació d'aqueixos blocs buits, gràcies a una impionent fàbrica mòbil anomenada « Kugira », ha durat entre 5 i 6 dies per cada exemplar. Un centenar de treballadors ha treballat en aquesta operació, amb 1700 m3 de formigó resistent a l'aigua de mar i 110 tones de ferro. Cada bloc, anomenat "calaix", fa 34 metres de llarg, 13 metres d'amplada i 13 metres d'alçada.


Un terminal de creuers que s’usarà el 2020

Un cop fabricats, els blocs de formigó han estat remolcats per la mar fins a Moll Adossat. Amarrats a la manera d’embarcacions, han estat enfonsats a través de l’ompliment de les cèl·les, ja que el pes de l’aigua les ha convertides en masses gegants. Per completar aquesta etapa, s'injectaran 800.000 tones de runa reciclada en aquesta zona. Aquesta ampliació, que es va iniciar l'estiu de 2018, es finalitzarà a principis de 2020, per a un ús immediat. Els ferries i els vaixells de creuers, especialment noliejats per l'empresa MSC, en seran els usuaris.