SOCIETAT, ECONOMIA

Quina solució al malestar de la pagesia de la Fenolleda?

Una aposta, després d’una reunió a Sant Pau de Fenollet

Carole Gohier, Francis Daspe et Francis Carmona, portaveus de l'RCP 66, 28 de juny 2019 © RCP 66
Carole Gohier, Francis Daspe et Francis Carmona, portaveus de l'RCP 66, 28 de juny 2019 © RCP 66

El Reagrupament Ciutadà i Polític dels Pirineus Orientals (RCP 66), impulsat per la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, espera que el treball de la terra sigui promogut amb més força per l'Estat.

Unes "Reunions departamentals de l’agricultura” es van celebrar a Sant Pau de Fenoullet al novembre de 2018, per un futur productiu econòmic a la comarca de la Fenolleda, al nord de Catalunya del Nord. Aqueixes trobades va ser convocades pel « Reagrupament Ciutadà i Polícit dels Pirineus orientals» (CPR 66), una excreixenç de la França insubmisa de Jean-Luc Mélenchon. En les conclusions, divendres 28 de juny, els seus organitzadors adverteixen sobre la "Millorar Urgència de la Feina dels Agricultors (...) Una coronar una agricultura camperola i Ecològica". Bàsicament, es tractaria de suavitzar la condescendència educativa cap a la pagesia, exterior a París. Aquesta evidència és consubstancial de l’enfocament de la República Francesa cap a la terra.


El quilòmetre zero, solució a la crisi d'un terrirori?

L’RCP 66 pretén resoldre el "malestar agrícola" i esmenta la pobresa agrícola, la pèrdua de confiança cap als oficis del sector i la multiplicació de suïcidis camperols "amb indiferència i resignació”. Esquiva parlar del desarrelament-mobilitat fomentat per l'Educació nacional francesa, però denuncia la "lògica infernal de la modernització" i el "comerç lliure" internacional. El malestar de la Fenolleda seria el resultat d’una globalització que "empeny a produir qualsevol cosa amb el menor cost per vendre com a més lluny millor" i no el resultat d’un segle d’educació pública que anima l’allunyament salvador, sinònim de prestigi, riquesa i universalisme. L’RCP 66 considera que "uns circuits de venda s’han de dissenyar per a les produccions locals. És tracta en última instància de recuperar la sobirania i l’autosuficiència alimentàries que la modernització ha contribuit a perdre".