SOCIETAT

Els pixaners volontaris nord-catalans denuncien un increment del 64% del glifosat a l’orina

Existiria una estacionalitat del nivell de pesticides

Campanya Glifosat 66 © Cyril Gravey
Campanya Glifosat 66 © Cyril Gravey

Regularment, el grup militant "Glifosat 66" organitza sessions de recollida d’orina per mesurar la presència de l’herbicida més odiat a França. Entre febrer i maig, s’ha observat un augment sorprenent del 64% de la taxa a Catalunya del Nord.

Els "pixaners" militants de Catalunya del Nord, membres del grup "Glifosat Campanya 66", multipliquen les mostres per comparar resultats. Van estrenar la iniciativa el 29 de novembre de 2018 a la Sala de les Llibertats de Perpinyà. Va resultar que l’herbicida associat a l’empresa nord-americana Monsanto era present en l’orina de tots els 22 voluntaris de la sessió. El 13 de febrer, 52 persones, entre elles 4 mainatges, es van reunir al Casal Jaume 1er de Perpinyà per fer un altre "glifotest", generant una mitjana de 0,56 nanogrames (ng/ml) d’orina. Però la taxa màxima mesurada entre les mostres va arribar als 2,11 ng/ml. Posteriorment, el 13 de maig, una altra prova amb 39 participants va revelar una mitjana de 1,57 ng i un registre de "3,71 ng/ml per a un habitant de l’Aspre", informa el grup. Això correspon a un augment mitjà del 64%, que el preocupa i li fa suposar una "incidència estacional en la taxa de glifosat detectada a l'orina". Aqueix augment "podria ser degut a la importància d’estassar a la primavera".


La molècula arriba a través dels aliments, l’aigua i la inhalació

Una altra "pixaneria" va ser organitzada per Campanya Glifosat 66 el 19 de juny al municipi del Voló, amb la participació de 38 adults i 11 mainatges. Les proves, amb un cost unitari de 85 euros, lliuraran els resultats pels volts del 10 de juliol. La intrusió de la molècula activa de glifosat en el cos es produeix a través de la dieta, l'aigua, la inhalació i la pell.