ECONOMIA, CULTURA

L’observatori d’astronomia del Soler celebra els 40 anys

Programa de festivitats del 4 al 9 de juliol 2019

Observatori d’astronomia del Soler © Ajuntament del Soler
Observatori d’astronomia del Soler © Ajuntament del Soler

L’Observatori d’astronomia del Soler, a la plana del Rosselló, va néixer el 1979. Aqueix espai, amb una sòlida reputació, celebra els 40 anys del 4 al 6 de juliol.

L'observatori astronòmic del municipi de Soler celebra el seu 40 aniversari, del 4 al 6 de juliol de 2019. Aquest lloc de ciència i divulgació, dissenyat per l'associació Terre Univers, és fortament recolzat per l'ajuntament. Les seves vesprades i les seves nits, dirigides a un públic aficionat, han seduït moltes persones des de fa diverses dècades, tot donant a la ciutat una identitat científica. Aqueix observatori, esbossat el 1979 per l'apassionat Pierre Grabulos, va obrir les seves portes el 1982 al finalitzar les obres. Té una cúpula mòbil de 930 kg, per a una alçada de 2,80 m. Des de 2007, perùmet observar el cel i les esteles amb un telescopi clàssic "Clavius", però motoritzat, de 460 mm. Aquesta eina òptica anomenada "de relleu" té un corrector que proporciona una recuperació d'imatges d'alta resolució. L'Observatori és la principal àrea de divulgació científica astronòmica popular a Catalunya del Nord.


Contaminació lumínica i 'vida extraterrestre'

De dijous 4 a dissabte 6 de juliol, sota l'autoritat de Claude Andreu, president de Terre Univers, l'Observatori del Soler ofereix activitats per al públic en general, incloent-hi una observació diària del cel, de 22:30 a mitjanit. El primer dia a les 18h es farà una conferència sobre contaminació lumínica per part de Cyril Calvet, antic col·laborador de la Cité de l'Espace, a Toulouse. Els 50 anys de l'home a la Lluna seran evocats el divendres 5 de juliol per Raymond Sadin, astrònom membre de la societat astronòmica de França. Uns tallers sobre la construcció de rellotges de sol, l'observació del sol i l'evocació dels meteorits es troben a l'agenda del 6 de juliol, un dia que finalitzarà amb una conferència titulada "Cercant vida extraterrestre", que oferirà l'astrònom perpinyanenc Pascal Marnot.

Observatori d’astronomia del Soler © Ajuntament del SolerL’association les 40 ans de l’observatoire d’astronomie du Soler