ECONOMIA

73% dels cigarrets fumats a Perpinyà no són francesos

Les compres fetes a Catalunya del Sud i Andorra són clarament majoritàries

© Wikimédia Commons
© Wikimédia Commons

Seita Imperial Tobacco revela la proporció de paquets de cigarrets que no es compren als estancs locals. Per a Catalunya del Nord, la proporció arriba al 73%.

Un estudi revelat dissabte 22 de juny destaca la importància adquirida pel mercat de consum de cigarrets no francesos a Catalunya del Nord. Aqueix informe encarregat per l'empresa Seita Imperial Tobacco (explotació industrial de l'empresa de tabac i llumins), el segon productor de tabac francès, revela un fenomen d'increment des 2017. Es tracta per tant el 73% dels paquets de cigarrets consumits a Perpinyà que es compren Catalunya del Sud o Andorra, en 2019. la temptació és més que evident, pel fet que aquestes àrees ofereixen taxes de fins a un 70% més baixos que els preus a França. Perpinyà ocupa el lloc 126 entre les 126 ciutats de l’estat estudiades en aquesta llista. Per detallar els seus resultats, la Seita ha usat a un criteri simple, observant els paquets llançats als carrers i en les escombraries.


El paquet a 9 i 10 euros, accelerarà la tendència

Al Rosselló, al Vallespir i la Cerdanya, les compres de cigarrets a la Jonquera, Portbou i Puigcerdà o més lluny, són consubstancials de la tabacologia, ja que les compres en estancs del territori són minoria. Després de pujar de 50 a 60 cèntims l'1 de març, l'augment del preu del paquet de cigarrets, a 9 euros a finals de 2019,hauria d’influir en l'augment d'aquest desenvolupament, que genera mercat negre. El preu del paquet de cigarrets a l'altura de 10 euros a finals de 2020, segons el desig del govern, hauria de confirmer les compres al Sud com a realitat ordinària.