MEDI AMBIENT

Fins a 39° la setmana entrant a Perpinyà

Onada de calor primerenca deguda a aire del Sàhara

Fis a 39° la setmana entrant a Perpinyà
Fis a 39° la setmana entrant a Perpinyà

Una massa d’aire calent procedent del Sàhara proporcionarà una setmana tòrrida a partir de Sant Joan. Divendres 28 de juny, la temperatura podria pujar fins als 39 ° al Rosselló.

Diversos serveis meteorològics europeus, incloent Météo France, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i Meteo Italia, esperen temperatures elevades per al començament de l'estiu. Un episodi que començarà per Sant Joan, dilluns 24 de juny, amb increment dimarts 25 de juny, hauria de donar temperatures properes de 40°C a l'ombra. El dimecres 26, els valors podrien ascendir a 36ºC a l'interior dees comarques de Catalunya del Nord, especialment a zones allunyades de la frescor de la mar. Els meteoròlegs anuncien l'arribada d’aire calent causada per una depressió aïllada de la regió espanyola de Galícia, que generarà una pujada d’aire calent vingut del Sàhara.


Una alça de 2,5°C des dels anys 1950

Aquesta onada de calor primerenca s’afluixarà dissabte 29 de juny, però abans, divendres 28, el calmàs hauria de ser intens a Catalunya del Nord, especialment al voltant de Perpinyà, Ceret i Sant Pau de Fenollet, on són possibles temperatures màximes properes de 39 ºC. En altres llocs, més a prop de la costa i en zones de muntanya com l’Alt Vallespir i el Conflent, els termòmetres indicaran valors més moderats, situats entre 31 i 35 ºC.
Atès que el període del solstici d'estiu inclou els dies més llargs de l'any, la durada del sol és màxima. Les temperatures poden assolir rècord entre les 17h i les 18h. Segons una informació publicada el 4 de juny per l’SMC, en la dècada actual, les temperatures estivals són més elevades de 2,5 ° C que les de la dècada de 1950.