SOCIETAT, POLÍTICA

Després del cas de Cabestany, multes per als qui han despenjat retrats de Macron

36 militants apuntats per 10 judicis a França

mendes fermes et avec sursis pour des décrocheurs de portraits d’Emmanuel Macron
mendes fermes et avec sursis pour des décrocheurs de portraits d’Emmanuel Macron

La justícia apunta el despenjament dels retrats d'Emmanuel Macron als ajuntaments. Es pronuncien multes contra activistes pro-climàtics, que han actuat després de l'acció del 27 de febrer a Cabestany.

La ira contra el president de la República, Emmanuel Macron, dóna lloc a despenjaments del retrat oficial del cap de l’Estat, en alguns ajuntaments. El 25 de febrer, diversos electes municipals del poble de Noedes, al Conflent, van adoptar aquest gest, abans de tornar a posar la fotografia oficial al seu lloc. El 27 de febrer es va fer una acció semblant a l’ajuntament de Cabestany, a través del col·lectiu "Acció No Violenta COP 21" (ANV). L'alcalde comunista, Jean Vila, va facilitar aquest acte de desobediència civil i es va prestar a una sessió fotogràfica amb els activistes presents. Aquests sóc amics dels Armilles grogues, tot i que no se’n reclamen, i consideren que el govern és inactiu en matèria ecològica.


36 activistes jutjats en 10 judicis

Aqueixos despenjaments del retrat presidencial a Catalunya del Nord no són processat, a diferència d'altres. Fins avui, 61 retrats han estat retirats arran de l’acció "capdavantera" feta al Rosselló. En total, 36 activistes han estat o seran jutjats en 10 judicis. Aquest dimecres 12 de juny s’ha imposat sancions als autors d’actuacions que van recolzar l’acte de Cabestany, el 2 de març a l’Ain, o el 28 de maig al País Basc i a la Gironda. Un judici a la Cort Penal de Bourg-en-Bresse per motius de "robatori i astucia" va incloure una multa de 250 euros per als activistes de l'ANV i 500 euros per a cinc activistes no afiliats. L'ANV espera despenjar un total de 125 retrats, equivalent al nombre de dies necessaris perquè França, enguany, superi la seva empremta ecològica.