MEDI AMBIENT

L’Estat prohibeix les dutxes de platja i omplir les piscines al Rosselló

La manca de pluja arriba al 90% respecte a la normalitat

Préserver l’eau à l’aprpoche de l’été
Préserver l’eau à l’aprpoche de l’été

La preservació de l’aigua a l’abast de l’estiu finalment suscita la preocupació de la prefectura dels Pirineus Orientals. Un decret del 12 de juny imposa severes restriccions.

La temporada turística d'estiu 2019 serà especialment esmerçaire en aigua a Catalunya del Nord, especialment des de mitjans de juliol a la costa. Per fer-hi front, els serveis estatals han promulgat un decret excepcional, aquest dimecres 12 de juny. El repte és garantir l’aigua potable, poada en les aigües subterrànies i el regatge agrícola, vingut dels rierols i de les agulles. La Prefectura dels Pirineus Orientals, en aplicació del Codi de Medi Ambient, limita els usos "no essencials" aigües amunt del riu costaner de l’Aglí i a les capes de les zones de l’Aspre i del Rart. També són afectades la frontera costanera, al voltant de Salanca i Barcarès, i el sector del Tec, a la zona d’Argelers i Elna. Queda prohibit l’ompliment de les piscines privades, com també el rentat de vehicles, la neteja de terrasses, façanes i calçades excepte si hi ha un imperatiu sanitari, el regatge de les rotondes, dels espais verds públics i dels jardins privats i d’oci. Aquesta mesura, més dura que les anteriors, inclou també la prohibició d’utilitzar les dutxes de platja, regar totes les zones esportives i els camps de golf. La prefectura destaca que "Més enllà d'aquestes mesures, tots els usuaris són cridats a adoptar un comportament econòmic i responsable respecte a l’ús de l’aigua".


La informació del temps lloa el sol

Aquest primer semestre del 2019 està marcat per una manca de pluja d’un 90% en comparació amb la normal, mentre la neu s’ha fos de manera primarenca i les aigües subterrànies presenten nivells baixos anormalment avançats. Els ruixats dels darrers dies són irrisoris i "no permeten compensar aquest dèficit". La gravetat de la situació generalment es percep poc, a causa de l’elogi permanent del sol que transmeten els mitjans de comunicació centrals, amb un enfocament turístic advers de l’ecoresponsabilitat. A més a més, si la situació empitjora, els serveis estatals a Perpinyà no exclouen "mesures addicionals".