POLÍTICA

Catalunya del Nord només tindrà 3 diputats el 2022?

El primer ministre Edouard Philippe esbossa la reforma institucional

El primer ministre, Edouard Philippe © EPJS
El primer ministre, Edouard Philippe © EPJS

El mapa electoral de Catalunya del Nord serà redissenyat arran de la reforma de les institucions descrita pel primer ministre. Si el nombre de parlamentaris es redueix de 25%, el territori només tindrà tres diputats, enfront de quatre actualment.

La reforma institucional iniciada pel govern preveu la reducció del nombre de parlamentaris. Aquesta intenció, confirmada a mitges aquest dimecres 12 de juny pel primer ministre, Edouard Philippe, en la seva intervenció sobre política general, conté la reducció del nombre de parlamentaris. Els 577 escons dels diputats a l'Assemblea Nacional només seran 404 a les eleccions legislatives de 2022. Per a les quatre circumscripcions de Catalunya del Nord, la reducció del 25% que s'envista redueix llur nombre a tres, corresponent a les valls de la Tet, del Tec i de l’Aglí. Una part del Rosselló s’hauria de sumar al Vallespir, a la marenda i al sector de l’Albera. De fet, una repartició en només dues circumscripcions electorals va succeir entre el 1958 i el 1986.


Un diputat representa un cost de 500.000 euros anuals

La proposta de reforma es podria adoptar abans de finals d’any, amb la legitimitat inherent al "Gran Debat" iniciat per Emmanuel Macron. Aquesta consulta va ser una resposta al moviment dels Armilles grogues, partidari de la reducció del nombre de parlamentaris. De fet, en termes generals, un diputat costa uns 500.000 euros anuals, o sigui 100 milions d'euros anuals en total. El proper debat ja genera inquietuds d’esquerra a dreta, ja que l’ampliació de la dimensió de les circumcripcions suprimirà escons i tancarà carreres de diputats.
Per altra banda, la reforma reduirà el nombre de senadors, de 348 al 244 a partir de les properes eleccions, que s’han ajornat estratègicament al 2021. Els dos senadors nord-catalans de la Cambra alta haurien de veure preservat el seu contingent.