ECONOMIA, CULTURA

Les mines de Pinosa de Valmanya seran ajudades per la loteria patrimonial de Stéphane Bern

Antany, el mineral de ferro es traslladava a Arles

Mina de la Pinosa, Valmanya, Catalunya del Nord © Peter Gallup
Mina de la Pinosa, Valmanya, Catalunya del Nord © Peter Gallup

Vestigi dels segles XIX i XX a Catalunya del Nord, la colònia minera de la Pinosa, a la comarca del Vallespir, és seleccionada entre espais ajudats per la "Loteria del patrimoni" de Stéphane Bern.

El setembre del 2017, el president de la República, Emmanuel Macron, va encarregar a l’home de televisió Stéphane Bern un pla d’emergència per protegir l’herència francesa que escapava de les subvencions. Aquest autèntic teletó, o "Loto del patrimoni", genera una llista de selecció de 103 espais, un per departament, segons ha informat aquest dimarts 11 de juny l’animador, amant de les pedres velles. Per que fa a Catalunya del Nord, l'element patrimonial escollit és la colònia minera de Pinosa, situada a Valmanya, al flanc sud del massís del Canigó. Stéphane Bern, conegut també com "Monsieur Patrimoine", va assolit el 2018 un import de 22 milions d’euros per honrar els monuments en perill.


La indústria minera del segle XX, un patrimoni per salvar

L’antiga colònia minera de Pinosa és una xarxa de mines de ferro situada a més de 1360 m d’altitud. La seva explotació data de l'època romana, però a Valmanya existien fargues fins a la dècada de 1890. Aqueix espai industrial va ser modernitzat a principis del segle següent i dotat d'una central hidroelèctrica. Una autèntica societat proletària es va poder desenvolupar en aquest sector, on es van produir extraccions de minerals en túnels, fins a 170 m de profunditat. El material extret es traslladava per cable aeri, després per tren fins a a l'estació de Formentera, a les altures del municipi de Montboló, i finalment a la vila d’Arles.