ESPORT

El rugby entra a les presons sud-catalanes

Un mètode esportiu de reintegració, que ja funciona a Argentina

© Fundació Espartanos
© Fundació Espartanos

La Federació sud-catalana de Rugby i la Fundació Espartanos, amb caràcter social, incorporen l’ovalia  a les presons, per socialitza i preparen la reintegració dels reclusos.

La Federació Catalana de Rugbi de Barcelona està preparant un nou tipus d’acord, destinat a introduir el rugbi i els seus valors en els centres penitenciaris del territori. A través de la Fundació Espartanos, creada el 2009, l'ovalia promourà la socialització, la rehabilitació general i la reinserció social dels reclusos. Aquest mètode s’importa d’Argentina, on aquesta organització ha experimentat amb aquesta solució, pas a pas. Primer ha creat grupets, que ha acompanyat per fer pinya i ha desenvolupat. S'han forjat equips, que fins i tot disputen partits fora de les parets de les presons.


Rugby, escola de la vida per a un retorn a la societat

Entre les virtuts del rugbi que beneficien a les persones recluses, la Fundació Espartanos promou comportaments relacionats amb la displicina, la higiene i la salut. Aquesta organització internacional reuneix 600 voluntaris, encarregats de formar 2500 jugadors, a 60 presons. Segons les seves pròpies estadístiques, la taxa de reincidència dels presos afectats és només del 5%, en comparació amb la mitjana del 65% a Argentina. La Fundació Espartans Catalunya, que es fundarà l'11 de juny, vol ser operativa al setembre a les presons de les ciutats de Tarragona i Granollers.