ECONOMIA, MEDI AMBIENT

Catalunya del Nord ja no és líder estatal de l’agricultura orgànica

El títol assolit el 2013 ja és superat

Tomates vegetals © Jean Toltequita
Tomates vegetals © Jean Toltequita

Les últimes dades publicades per l'Agència Bio dimarts 4 de juny confirmen una alta presència de l'agricultura sense productes químics a Catalunya del Nord. No obstant, el territori, líder el 2013, és ara el sisè de l’estat.

El desenvolupament de terres agrícoles orgàniques avança a gran velocitat a França. Segons la informació publicada dimarts 4 de juny per l'Agència Francesa per al Desenvolupament de l'Agricultura Biològica, la xifra de producció s'ha duplicat entre el 2013 i el 2018, amb actualment el 9,5% de les explotacions dedicades a aquest sector respectuós amb el medi ambient. En total, es tracta de 2 milions d'hectàrees, per donar resposta a un consum en plena evolució. De mitjana, les fruites, les verdures i la vinya són els conreus més susceptibles de convertir-se, o generar activitat, en l’àmbit orgànic. La ramaderia és el segon sector en aquesta matèria, però la cultura de l’oliu, que torna a prendre força al Rosselló i al voltant, té importància en les xifres.


Les comarques de Perpinyà perden cinc places

Catalunya del Nord destaca en la tendència general, ja que ocupa la 17a posició estatal del nombre de productors orgànics, amb  un total de 773, o sigui el 26,2% de la superfície destinada als productes ecològics entre superfícia agrícola global. Aquesta proporció situa el territori a la sisena posició estatal, amb una disminució de 5 llocs respecte a les xifres de 2013, any en el qual l’Agència Bio certificava un lideratge estatal, ja que la superfície orgànica era superior al 15%, amb 515 productors. El 2016, aquesta representava més de 6.000 hectàrees i una facturació gairebé duplicava des del 2012. Actualment, Alemanya és el mercat ecològic de la Unió Europea, seguit per França, que va facturar 9700 milions d'euros el 2018.