MEDI AMBIENT

Nova hecatombe d’abelles al Rosselló

S’encausen els productes químics

Mortaldat d'abelles a Ortafà, dilluns 3 de juny 2019 © Michel Barcelo
Mortaldat d'abelles a Ortafà, dilluns 3 de juny 2019 © Michel Barcelo

La mortalitat apícola al Rosselló no és nova, però presenta una nova desaparició sobtada de més de 1000 exemplars en una granja d'Hortafà. S’encausen els productes químics.

Un episodi de mortalitat apícola s’ha assenyalat a Catalunya del Nord, dilluns 3 de juny. Aquesta mortaldat afecta el xeptel de Michel Barceló, propietari de l’explotació "Rêves d’abeilles", situada a les altures del terme municipal d'Hortafà. Aquest professional, antic president de la Union Sindical Apícola del Rosselló, denuncia sense embuts l'agricultura química i els grans laboratoris. Deplora la mort sobtada d’un milenat d’abella entre la seva cria, que inclou 500 bugues. La mortalitat apícola, que no és nova, va arribar al 40% al final del 2014 a Catalunya del Nord.


Reconstituïu els bucs de forma permanent

Per resoldre la desaparició de les abelles, l’explotació Barceló procedeix a una repoblació permanent. "Tornem a reconstituir més de 250 eixams cada a any" gràcies a "200 colònies que es dediquen a la multiplicació", assegura Michel Barceló, un pèl desesperat: "Quant temps durarà? Aquesta és veritable pregunta".
Amb ironia de l’economia i del desenvolupament, Hortafà es prepara per inaugurar una meleria impulsada per Barceló i subvencionada pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals. La primera pedra d’aquesta cooperativa apícola va ser plantada a l’octubre del 2018 amb la presència de Philpipe Chopin, prefecte del territori.