SOCIETAT

Sanitat incita a «considerar seriosament» el xirimpiu a Catalunya del Nord

28 casos registrats des de l’inici de l’any

© Carole Arderiu
© Carole Arderiu

L'Agència Regional de Salut Occitanie convida a "considerar seriosament" el retorn del xiriumpiu, el qual s’ha observat 28 casos des de l’inici de l’any.

L'Agència Regional de Salut de la regió Occitanie (ARS) ha advertit dissabte 1 de juny d'una sorprenent presència de casos de xirimpiu a Catalunya del Nord. Des del començament de l'any, s'han identificat 28 situacions, especialment a diverses escoles i guarderies. Concretament, S’han identificat 8 casos al Barcarès i 3 a Ceret. L’ARS observa que més del 90% de les persones afectades no són gens vacunades, o insuficientment, és a dir que només han rebut una dosi.


"Una malaltia que cal considerar seriosament"

El xarampió afecta generalment la mainada petita, a l'hivern o a la primavera. Sovint es considera una malaltia benigna, però també pot afectar adolescents i joves adults, tot generant greus complicacions, incloent pneumònia i encefalitis. Es tracta d’una "malaltia que cal considerar seriosament", destaca l’ARS, abans de recordar els símptomes. Al principi, el xarimpiu s'assembla a un refredament, amb tos, i febre superior a 38,5°C, secrecions i ulls vermells. A continuació, apareixen taques vermelles a la cara, que es propaguen a la resta del cos. El pacient és contagiós 5 dies abans i 5 dies després de l'aparició dels grans.