MEDI AMBIENT

Construcció il·legal d’una àrea d’autocaravanes a Santa Maria

4,6 hectàrees invertides per al turisme, sense tenir en compte de la naturalesa

La zona polèmica, a Santa Maria, Rosselló, Catalunya del Nord © Frene 66
La zona polèmica, a Santa Maria, Rosselló, Catalunya del Nord © Frene 66

Una zona destinada a autocaravanes està instal·lada il·legalment a una zona protegida de Sainte-Marie, a la costa catalana. La Federació d'Espais Naturals i Medi Ambient de Pirineus Orientals (Frene 66) denuncia aquesta operació.

En el marc de la seva política turística, l’ajuntament de Santa Maria de la mar, al, Rosselló, ha encarregat unes pobres controvertides. Fa eixamplar una àrea de servei per a autocaravanes en una zona natural i forestal on l’ordenança urbanística prohibeix qualsevol intervenció. Aquesta prescripció prefectoral, per motius de riscos naturals, és negada per la Casa de la Vila. La Federació d'Espais Naturals i Medi ambient dels Pirineus Orientals (Frene 66), reconeguda en termes d'ecologia real, denuncia aqueixos treballs. Destaca que s’estan duent a terme "en la il·legalitat més improbable", en 4,6 hectàrees, "sense autorització d’urbanisme". Frene 66 afegeix que el Camí Vell de Vilallonga, un espai públic que voreja l’àera de servei, ha estat tancat en ambós bands, "convertint-se així en la propietat privada de l'empresa que gestiona l'aparcament", Pabiran SAS, registrada a Santa Maria.


El "Zorro" del medi ambient mai no s'equivoca mai

Frene 66, autèntica llançador d’alertes sobre la protecció de la natura, va revelar a principis de maig un saqueig arqueològic a Portvendres, després de denunciar el 2018 la política vegetal de la Vila de Perpinyà. Al març, aquesta federació que fa autoritat va cridar l'atenció sobre les greus irregularitats contingudes en el Pla local d'urbanisme (PLU) del municipi dels Angles, al Capcir. En les seves posicions i accions legals, aquesta entitat fundada el 1997 mai no ha estat desmentida.