SOCIETAT, POLÍTICA

El ministre Blanquer xoca les escoles la Bressola

L’ensenyament immersiu impediria parlar bé el francès

Part de l'equip educatiu de La Bressola © La Bressola
Part de l'equip educatiu de La Bressola © La Bressola

El ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, considera que l'ensenyament en immersió, en català o en bretó, genera problemes cognitius. A Perpinyà les escoles catalanes La Bressola protesten.

L'ensenyament del català, bretó o cors a les escoles, al costat del francès, a les regions històriques del territori estatal, va ser debatut el 21 de maig pel Senat, a París, com a part del projecte de llei de l’Eescola. El ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, d'origen català alicantí, va declarar-hi «la immersió és unilingüisme perquè allò que posem darrere del concepte d’escola maternal immersiva, és el fet que la mainada només parli la llengua regional». El ministre es va aventurar a dir que "cognitivament això no és pas massa bo", tot recordant l'antiga creeança popular segons la qual la pràctica del català feia impossible parlar el francès correctament, o que els esquerrots eren gent inferior.


Parlar català generaria problemes cognitius

A Perpinyà, en un comunicat del 22 de maig, la xarxa d’escoles La Bressola evoca l’«absurditat» dels comentaris del ministre. El grup d’escoles amb més de 1000 alumnes es basa en més de 40 anys d’observació per destacar que els resultats de la mainada se situen "per sobre de la mitjana de França". L’ensenyament de la llengua catalana en immersió "no només no fa desavantatge per l’aprenentatge del francès, sinó que li beneficia", ressalta la Bressola, fundada el 1976. Un cop han esdevingut adolescents i adults, els exalumnes de centres bilingües demostren una qualitat de llengua francesa lleugerament per sobre de la mitjana, ja que dominen l’alteritat. Les afirmacions de Jean-Michel Blanquer també han sorprès les escoles bretones Diwan.