POLÍTICA, MEDI AMBIENT

El diputat Grau dóna suport a la “Convenció ciutadana” de Macron

La participació popular ha d’afavorir decisions pertinents

Romain Grau, diputat de Catalunya del Nord © Comunicació Romain Grau
Romain Grau, diputat de Catalunya del Nord © Comunicació Romain Grau

El parlamentari dels Pirineus Orientals Romain Grau és un dels centenars de diputats de la majoria en defensa de la Convenció ciutadana sobre el clima desitjat per Emmanuel Macron.

El president de la República, Emmanuel Macron, va anunciar el 25 d’abril la posada en marxa d’una "Convenció ciutadana" encarregada de redefinir l’ajut prestat als ciutadans en termes de transició ecològica. Aquest anunci també té com a objectiu identificar noves mesures destinades a enfortir accions concretes favorables al clima. El cap d’Estat es va comprometre a presentar les propostes resultants d’aquest procés "ja sigui a vot del Parlament, o bé a través d’un referèndum, o amb una aplicació reguladora directa". Macron és recolzat en aquest projecte pel perpinyanenc Romain Grau, al costat d’un centenar de diputats de la República en Marxa (LREM).


Com funciona la "Democràcia deliberativa"?

La «Convenció ciutadana», una primícia a la Cinquena República, fa confiança a una assemblea formada per ciutadans sortejats. La decisió, des d’avall, pot resultar més rellevant. La transició ecològica, un àmbit abstracte a diari, pot aprofitar aquest mètode, que s'ha demostrat especialment útil a Irlanda. Aquest procediment sera guiat per una estructura no governamental, en lligam amb l’Assemblea estatal, per tal que les propostes es converteixin en decisions. Políticament, es tracta per a la LREM de complir amb un objectiu d’innovació democràtica.