SOCIETAT, MEDI AMBIENT

Potencial saqueig arqueològic a Portvendres

La federació FRENE 66 denuncia dos ministeris

Arqueologia submarina a Portvendres, Rosselló © Jean Sicre
Arqueologia submarina a Portvendres, Rosselló © Jean Sicre

La federació denuncia a prop dels ministres François de Rugy i Franck Riester unes obres que s’estan duent a terme al port de Vendres. Podrien amenaçar un patrimoni arqueològic.

Segons la Federació d’Espais Naturals i Medi Ambient dels Pirineus Orientals (FRENE 66), el jaciment arqueològic submarí de Portvendres es podria malmetre. Aquesta organització va enviar una carta oberta als ministres de la Transició Ecològica i Solidària, François de Rugy, i de Cultura, Franck Riester, el 18 de maig. Denuncia la "destrucció" del patrimoni generada per obres realitzades pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals "sense investigació administrativa prèvia". Aquesta excavació es realitza als molls de la República i de la Península, fora de la zona de la platja dels tamarius, l’única habilitada a ser escorcollada. Aquests treballs afecten fins a 3 m de profunditat de roca, en zones no excavades que "podrien contenir dipòsits arqueològics de primer ordre, que corresponen a la ubicació de l'illa antiga" de Portvendres.


FRENE 66 parla d'un "menyspreu arqueològic"

Actualment, unes màquines "operen al mig del port, en total il·legalitat" i alliberen fangs "expulsats directament al port", destaquen diuen els ecologistes. Consideren "inadmissible" la possibilitat de treure de l’aigua restes de naus, sense estudiar-les, malgrat la demostrada riquesa de l’antic "Portus Veneris". El "menyspreu arqueològic" implicaria la destrucció i la concreció d'un sector que testifica elements de civilització mil·lenaris.
A Portvendres, on les excavacions van començar a la dècada de 1960, es va descobrir una nau romana, datada entre l’any 40 i l’any 50 abans de crist, l'estiu de 2018, a la zona del Cap Gros.