SOCIETAT, POLÍTICA

90 km/h a Catalunya del Nord? El Consell departamental ha de decidir

Empenta jacobina amb la presidenta Hermeline Malherbe

A la dreta, Hermeline Malherbe, presidenta socialista del Consell departamental de Catalunya del Nord © Consell departamental de Catalunya del Nord
A la dreta, Hermeline Malherbe, presidenta socialista del Consell departamental de Catalunya del Nord © Consell departamental de Catalunya del Nord

L’estat ofereix als departaments l’opció d’aplicar una velocitat màxima de 80 o 90 km / h. Aquesta llibertat descentralitzada és reprovada pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals.

El primer ministre Edouard Philippe confia en els presidents dels Consemlls departamentals. Dijous 16 de maig, no va veure "molèsties" que els permeti canviar el límit de velocitat a 80 km/h, si acompanyen el canvi del "nivell més alt de seguretat viària possible". Aquesta llibertat, segons un accés de descentralització inèdita, fa por a Perpinyà. En una declaració del 17 de maig, la presidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, creu que el govern "es reposa abusivament sobre els departaments, si bé el codi viari és fixat per l'Estat". Aquesta sorprenent anàlisi equival a demanar jacobinisme i tutela central, en l’habituació a un sistema vertical i infantilitzador, únic a Europa, que estalvia qualsevol autonomia de decisió.


Els càrrecs electes no solen decidir per si mateixos

"Demani als meus serveis l'estudi de les carreteres que ofereixen la possibilitat d'instal·lar un separador de formigó central. Això permetria modificar el perfil de la carretera i, per tant, passar-les a 90 km / h amb una major seguretat", pondera l’electa socialista. El mateix 17 de maig, el president de l'Associació dels departaments de França, Dominique Bussereau, ha reclamat la codirecció del subjecte amb els prefectes, és a dir amb l'estat, "per fer millors decisions". La qüestió dels quilòmetres per hora, perfectament seriosa, situa els funcionaris electes no estatals davant del seu nivell d’habilitat.