SOCIETAT, ESPORT

El «nedador d’Auschwitz» Alfred Nakache, mort a Cervera, al panteó de la seva disciplina

El campió és distingit aquest divendres 17 de maig a Florida

Alfred Nakache / DR
Alfred Nakache / DR

El «Hall of fame», panteó de la natació mundial, situat als Estats Units, fa un homenatge aquest divendres 17 de maig a Alfred Nakache, sobrenomenat el "nedador d'Auschwitz" a causa de la seva deportació el 1943.

El nedador Alfred Nakache, mort al Rosselló l’estiu del 1983, entra al World Swimming Hall of Fame aquest divendres 17 de maig de 2019. La cerimònia, anomenada «The Paragon Annual Awards», es desenvolupa a Fort Lauderdale, a Florida. Distingeix aqueix esportista jueu francès entre els "pioners de la natació". Nascut a Algèria el 1915, campió de França a partir de 1935, Nakache va ser un professor d’esports, acomiadat el 1941 sota les lleis antisemites del govern de Vichy. Mudat amb la família de Tolosa, deportat el 1943 al camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz, a Polònia, hi va perdre la seva esposa i la seva filla. Traslladat al camp alemany de Buchenwald, va ser-se alliberat el 1945. Després de regressar al’estat francès, aqueix home extraordinari va retrobar la categoria d'elit de la seva disciplina.


Mort mentre nedava a Catalunya del Nord

Precursor de la natació, el dedador és considerat un especialista de la brassa-papallona, que practicava mitjançant una tècnica personal. Aquest titular de 3 cècords d’Europa, 15 títols de campió de França i 9 rècords de França, va participar als Jocs Olímpics de Berlín el 1933 i de Londres el 1948. Afincat al municipi de Cervera, Alfred Nakache hi va trobar la mort a l'edat de 67 anys, el 4 d'agost de 1983, víctima d’un infart mentre nedava.