ECONOMIA

30 milions d’euros per salvar el tren Perpinyà-Rungis

La ministra de Transports, Elisabeth Borne, promet una solució estatal

La ministra de Transports,  Élisabeth Borne © Communicació Élisabeth Borne
La ministra de Transports, Élisabeth Borne © Communicació Élisabeth Borne

La supressió del tren de fruites i hortalisses Perpinyà-Rungis suposaria un dany econòmic per a Catalunya del Nord. Però fa reaccionar París amb motiu d’amenaces ecològiques. L’Estat es posiciona com un salvador d’aqueix enllaç indispensable.

Al març es va perfilar l'eliminació del tren de mercaderies entre el mercat internacional de Sant Carles de Perpinyà i el mercat de Rungis al departament del Val-de-Marne. Aquest comboi diari refrigerat subministra la regió de París amb 1.400 tones de fruites i verdures espanyoles, marroquines i franceses. Perquè funcioni, els transportistes Rey i Roca, amb la SNCF, utilitzen vells vagons de la dècada de 1970. El contracte s'hauria de renovar a finals de juny, però el costós manteniment tècnic convida a interrompre aquest enllaç no rendible, amb el 80% d’ompliment, per 800 km coberts en 11h de viatge. Per substituir-lo es necessitarien 40 camions. El repte és econòmic per a Perpinyà i ecològic per a París.


300 000 euros de diner privat, quants de l'àmbit públic?

A l’espera d’un rescat, el "Grand Orly Seine Bievre", mancomunitat incorporada en el "Gran París", va demanar la congelació del projecte de cancel·lació, dimarts 14 de maig, argumentant una incoherència mediambiental. A Perpinyà, el diputat Romain Grau ja va informar el govern sobre el problema, al mes de març, mentre que Carole Delga, presidenta de la regió Occitanie, el segueix tot donant suport real al Tren groc, que pateix grans dificultats. Per la seva banda, Guillaume Pepy, director general de la SNCF, es va declarar "xocat", el mateix 14 de maig. La ministra de Transports, Elisabeth Borne, promet una solució estatal i el president de Mercat d'Interès Nacional de Rungis (MIN), Stéphane Layani, preveu 300.000 euros per conservar la línia a través del lloguer de vagons.