SOCIETAT

Contra la captivitat, Barcelona tancarà el seu zoo

L’esperit “animalista” convida a suprimir la captivitat de les espècies

Zoo de Barcelona © Jankertown
Zoo de Barcelona © Jankertown

Properament, l’ajuntament de Barcelona prohibirà que els animals que no puguin viure en el seu entorn natural es reprodueixin al seu zoo. Aquest avenç exclou les espècies amenaçades.

L'Ajuntament de Barcelona va adoptar divendres 3 de maig una mesura històrica per al seu zoo. En el creixent context "animalista" a tot el món, una carta municipal prohibeix la reproducció d’espècies que no es podrien alliberar al seu entorn natural. Aquest protocol que exclou les espècies amenaçades fa referència als camells, els elefants, les zebres, els óssos i els cangurs, relativament comuns. El text va rebre el suport de la formació d’ultra esquerra Barcelona en Comú, així com dels partits independentistes Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Partit Demòcrata (PdeCAT). Van votar-hi en contra el Partido Popular i Ciudadanos, a la dreta espanyola, però també el Partit dels Socialistes de Catalunya.


Primer zoo "animalista" de la Unió Europea

L'Ajuntament de Barcelona fa un primer pas cap al tancament del zoològic de la ciutat, inaugurat fa 127 anys. Aquest projecte, ja evocat el 2016, té com a objectiu eliminar la captivitat dels animals i eliminar el confinament, propi de tots els espais d'aquest tipus al món, imposat als dofins. Els 2000 animals i 300 espècies de zoològic haurien de ser traslladats gradualment en santuaris naturals, on gaudiran d'una major llibertat fins a la seva mort. Les espècies amenaçades seran incloses en plans de reintroducció al seu hàbitat original. En un futur que queda per determinar, Barcelona hauria de tenir el primer zoològic "animalista" d’Europa. Però els seus 150 empleats ja fan vaga, per defensar la memòria col·lectiva de diverses generacions de visitants.