SOCIETAT, ECONOMIA

Els anti-eòliques es mobilitzen a Perpinyà el 4 de maig

Aqueixos opositors denuncien un « negoci verd » a Catalunya del Nord

© Francisco Schmidt
© Francisco Schmidt

Els parcs eòlics, que il·lustren un enfocament eficaç sobre l’energia verda, perturben el col·lectiu "All Our Energies", que espera mobilitzar-se a Perpinyà, el dissabte 4 de maig.

Aquest dissabte 4 de maig serà a Perpinyà el primer dia d’oposició pública a la instal·lació de parcs eòlics industrials. Els col·lectius "Totes les nostres energies" (TNE) i "El vent gira" pretenen mobilitzar gent, davant de la prefectura dels Pirineus Orientals. Aquestes organitzacions denuncien la proliferació d'aerogeneradors a Catalunya del Nord i requereixen una "moratòria regional". Denuncien la creixent presència de sistemes cada vegada més gegantins i creuen que la «transició ecològica» és un «negoci verd». Lamenten que les terres d’ubicació de les eòliques rebin cossols de formigó, transformadors i «quilòmetres de línies d'alta tensió».


Volen eòliques d’esquerres

Els organitzadors de la mobilització volen presentar una moció al prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, amb l'esperança que el seu text es remunta a l'estat, a través del prefecte de la regió. Temen que la regió Occitanie incitivi la multiplicació per 5 de l'energia eòlica al seu territori. Aqueixos activistes amb perfil marxista esperen "salvar el clima” esmerçant menys energia "en lloc de subvencionar empreses privades que viuen gràcies a les taxes que paguem amb les nostres factures d'electricitat".