SOCIETAT, ECONOMIA

El «shop in shop» FNAC-Galeries Lafayette arriba a Perpinyà

La botiga cultural s’instal·la al subsòl, davant del Castellet

Edifici de de les Dames de França, FNAC, Perpinyà, 2019 © La Clau
Edifici de de les Dames de França, FNAC, Perpinyà, 2019 © La Clau

El trasllat de FNAC de Perpinyà a les Galeries Lafayette il·lustra l'època, amb unions i compromisos estratègics per sobreviure a Internet. La inauguració arribarà el setembre d’aquest 2019.

Al mes de setembre, les Galeries Lafayette de Perpinyà, davant del Castellet, acolliran l’FNAC, segons el principi «shop in shop». Aquesta associació comercial, iniciada el 2014 per la botiga Jennyfer, respon a les dificultats de la Federació Nacional de Gestors de Compres, temple consumista de moda ans anys 1970 i 1980. La seva botiga va ser estrenada el 2004 a la plaça de Catalunya, entre parets inaugurades el 1905 per les botigues "Aux Dames de France". Aqueix edifici classificat com a Monument històric pertany a l'Estat, a través de la Caisse des Dépôts et Consignations. Però aquesta FNAC sense rendiment, amb 36 empleats, sobreviu gràcies al grup, que va haver d’aliar-se amb Darty per resistir la crisi, el 2016
Les obres de mudança, que van començar el 4 de febrer, instal·lara, l’FNAC en 1800 m2 al soterrani de les Galeries Lafayette i en 140 m2 a la planta baixa. Aquesta hospitalitat de més de 2 milions d'euros permet als destinataris apuntar 1,5 milions de visitants anuals, enfront d’1 milió actualment. El 2018, les Galeries Lafayette de Perpinyà, que donen feina a 80 persones, van facturar 17 milions d’euros.


La lluita continua contra Amazon

L’FNAC, antic "agitador cultural", està implementant un pla estatal de redistribució que consisteix en aliances, mudances i ampliacions. En aquest context, Catalunya del Nord està experimentant una retirada estratègica, de cara a Amazon. El gegant nord-americà és una amenaça històrica, ja que anihila les desigualtats territorials servint, cada vegada més ràpidament, els habitants de Perpinyà, Cervera, Naüja, Ceret o Montner.