SOCIETAT

La superpoblació s’alça al 234% a la presó de Perpinyà

100 detinguts dormen pel sòl per falta d’espai

La surpopulation atteint 234% à la prison de Perpignan
La surpopulation atteint 234% à la prison de Perpignan

El centre penitenciari de Perpinyà ha experimentat un excés d'ocupació des de fa diversos anys, justificant la construcció d'un segon espai, a Ribesaltes. La seva superpoblació augmenta fins al nivell explosiu del 234%.

La superpoblació del centre penitenciari de Perpinyà es resoldrà parcialment amb l'obertura d'un segon establiment a Catalunya del Nord. Aquesta nova presó, prevista al terme municipal de Ribesaltes, va ser promesa al gener pel Ministeri de Justícia. Acollirà 500 detinguts i s'inaugurarà el 2022 o el 2023. Aquest projecte inclòs en un pla de lluita contra el massificacio de les presons hauria de reduir la promiscuïtat, creant 7000 llocs de presó al final del període de cinc anys de mandatura d’Emmanuel Macron. Ara per ara, l'actual presó nord-catalana, dissenyada per allotjar 133 residents, n’acull actualment 311. La seva sobrepoblació representa el 234%, però una nota de l'Agence France Presse (AFP), el 2 d'abril, només va esmentar les presons de "Nimes, Béthune, Saint-Brieuc o Carcassona", on l'excés "supera el 200%". A Foix, al departament d’Ariège, s’arriba al 240%.


A Perpinyà, 100 matalassos a terra a l'abril del 2019

Per albergar tots els presoners, l'administració penitenciària de Perpinyà ha incrementat el nombre de dispositius improvisats, des de l’inici de la dècada. El nombre de matalassos disposats pel sòl, com tantes persones sense llit, arriba ara al nombre de 100 a l’ala dels homes, segons un recompte comunicat el 19 d’abril pel sindicat UFAP. Aquesta situació genera "condicions deplorables per al personal i tot allò que ho acompanya: treball excessiu, agressions, malalties". Davant la urgència, "si un s'ha de moure, seran els presoners", adverteix la central multicategorial.