POLÍTICA

L’Estat exclou Perpinyà per rebre el Tribunal d’Apel·lació Administratiu

El govern prefereix les grans metòpolis a les perifèries

Bruno Lasserre, vicepresident del Consell d'Estat © Consell d'Estat
Bruno Lasserre, vicepresident del Consell d'Estat © Consell d'Estat

Perpinyà s'ha posicionat per rebre el novè Tribunal d’Apel·lació Administratiu de França, però la preferència per Tolosa i Montpeller continua sent un marcador del desenvolupament francès.

El Consell d’Estat escollirà en pocs dies la ubicació del novè tribunal administratiu d’appel de França, entre el mar i la zona de Tolosa. Amb aquesta finalitat, el vicepresident del Consell d'Estat, Bruno Lasserre, es va traslladar el 15 d'abril a Toulouse i el 19 d'abril a Montpeller. Aquestes dues úniques ciutats van ser seleccionades per l’Estat a través de la ministra de Justícia, Nicole Belloubet, que va validar el 2018 el principi d’un nou tribunal d’apel·lació administratiu, segons les necessitats. La decisió final entre les dues ciutats occitanes és imminent, en una àrea que supera els 2000 m2. Aquest pati està format per quatre habitacions que es preveu a l’estiu del 2021.


Perpinyà, víctima del “centralisme descentralitzat”

Fins ara, els judicis administratius en apel·lació es fan al jutjat de Marsella per a casos relacionats amb les àrees de Perpinyà, Montpeller i Nimes. Tolosa redirigeix ​es seves a Bordeus. Perpinyà, molt més socio-econòmicament afluixada, es beneficiaria d’una estructura estatal, factor de desplaçaments cap a ella, però es manté allunyada dels grans projectes. El "centralisme descentralitzat", com a rèplica de l'esquema París-província, continua afavorint les grans metròpolis, tot produint vots extremista i Armilles grogues. Lasserre, malgrat la possibilitat de canviar la realitat, considera que la capital del Rosselló "no es descarta automàticament, però la seva manca de tradició judicial no l’avaforeix". El tribunal administratiu hauria d'ocupar l'antic rectorat de Tolosa.