POLÍTICA

Manuel Valls vol una gran mesquita a Barcelona

El candidat a les municipals pretén afrancesar Catalunya

Manuel Valls, candidat a les eleccions municipals de Barcelona © Valls2019BCN
Manuel Valls, candidat a les eleccions municipals de Barcelona © Valls2019BCN

El candidat francès a les eleccions municipals de Barcelona, Manuel Valls, proposa una gran mesquita per a la capital. Aquest copiar-enganxar de París, ben poc laic, no és pas unànime.

En les seves sorprenents ambicions municipals Catalunya del Sud, Manuel Valls està planejant una gran mesquita a Barcelona. Aquest lloc de culte musulmà, que s’implantaria al cor de la ciutat, hauria de "participar a la convivència", segons l’ex-socialista francès, que afegeix que "és important que totes les religions estiguin representades a l’espai públic". Hexagonal en la seva aprehensió de les realitats espanyoles i catalanes del sud, Valls sembla ignorar que el laicisme francès no és universal. A Espanya, no hi ha equitat entre les confessions, ja que la preponderància del cristianisme és superior a la que concedeix França. L’islam oficial és mínim, la inscripció del catolicisme a la vida diària és més assumida.


Administrar l'Islam, una idea francesa

Entre els sis candidats a les eleccions municipals de Barcelona, que es desenvoluparan el diumenge 26 de maig, el suggeriment de Manuel Valls no és pas aprovat per Jaume Collboni, el candidat socialista, que no considera "necessària" una gran mesquita. El representant del molt dretà Partit Popular, Josep Bou, considera la idea no "prioritària". L’alcaldessa sortint, Ada Colau, creu que la iniciativa d’un gran espai islàmic pertany als musulmans, no a la força pública. Entre el liberalisme general, molt català, i les ganes de controlar l'islam tot clientelitzant l’electorat associat, el projecte de Manuel Valls revela una divergència nacional.