ECONOMIA

Els preus de l’immobiliaris de segona mà cau del 30% del 2008 ençà a Perpinyà

Reculada de 8% per a les cases a Canet i 25% a Argelers

Plaça Rigau, Perpinyà © JVC
Plaça Rigau, Perpinyà © JVC

Entre el 2008 i el 2018, les metròpolis de Tolosa i Montpeller es beneficien d’un marcat augment dels moviments immobiliaris a nivell d’habitatge usat, però Perpinyà s’enfonsa, segons dades de la Cambra de Notaris.

Segons les dades de la Cambra de Notaris, les diferències en el mercat immobiliari francès es revelen en un estudi publicat aquest dijous 18 d'abril per la revista L’Express. Entre el 2008 i el 2018, especialment des del 2012, els preus han pujat a Tolosa de Llenguadoc, Blagnac, Montauban, Colomiers, Rodez, Montpeller i Castelnau-le-Lez. Els centres de la ciutat però també les perifèries han aprofitat la pujada. Montpeller ha guanyat un 12% per als apartaments, però ha perdut un 11% per a les cases de segona mà, mentre que Tolosa ha guanyat 5% en les dues categories. Aquest any 2019, però, l’augment hauria de ser més moderat.
En canvi, els preus han caigut a Perpinyà, Carcassona, Cahors, Foix, Tarbes o Nimes. L'oferta d'apartaments a la venda hi és important i els preus són molt inferiors als del 2008, al començament de la crisi.


Situacions bessones a Perpinyà i Besiers

En els detalls de la minva immobiliària, els preus a Catalunya del Nord han retrocedit un 3% per als pisos i un 8% per a les cases usades a Canet, i el 5% i el 25% a Argelers de la marenda. Per a les dues categories conjuntes, la disminució representa el 30% a Perpinyà, com a Besiers. A més a més, les viles de Toló i Nimes són subjectes a un descens del 10 al 20%. L'Express observa l'evidència que els centres atreuen menys que la perifèria en les ciutats mitjanes.