POLÍTICA

La frontera del Pertús continuarà vigent

Els estats confirmen ser sobirans malgrat l’avenç de Frontex

© Romain Homs
© Romain Homs

El Parlament Europeu ha atorgat nous recursos a Frontex, aquest dimecres 17 d'abril. Els funcionaris de duanes europeus seran 10.000 el 2027, però França i Espanya podran mantenir llurs controls.

Els diputats europeus han concedit, dimecres 17 d'abril, nous recursos a Frontex, l'Agència Europea de Guàrdia Fronterera. Segons la voluntat dels governs dels Estats membres, aquest organisme estarà dotat amb 10.000 homes el 2027, encarregats de protegir les fronteres de la Unió Europea, és a dir, els punts de pas que separen la Unió de la resta de països. Frontex també serà encarregat de facilitar el retorn dels immigrants il·legals. El text validat pels eurodiputats és l'únic punt de canvi en la política de migració dels 27, que viuen divergències en matèria de migració.


Els Estats conserven la seva sobirania de control

La decisió europea no significa abolir les anomenades fronteres "internes" de la Unió, que delimiten el territori dels Estats. El progrés general serà un estancament a Catalunya, perquè els controls es podran restaurar al Voló, al Pertús, a La Guingueta d’Hix-Puigcerdà o a Cervera. El text aprovat subratlla que "els Estats es responsabilitzen principalment de la gestió de les seves fronteres". Frontex, creada el 2004, ha vist desenvolupar els seus recursos i competències des del fenomen migratori de 2015. Comptarà amb 5000 guàrdies fronterers i guardacostes el 2021, enfront de 1300 actualment, abans del desplegament general anunciat.