SOCIETAT

La processó de la Sang prohibeix les bambes als homes i els pantalons a les dones

Sever dress code de l’archiconfraria de la Sang a Perpinyà

Processó de la sang, Perpinyà, 2017 © Natomir
Processó de la sang, Perpinyà, 2017 © Natomir

L’arconfraria de de la Sang, fundada el 1416, organitzadora de la processó de divendres sant a Perpinyà i Cotlliure, no permet la modernitat als penitents.
 

Per a la processó del Divendres sant organitzada el 19 d'abril per l'arquiconfraria de la Sang de Perpinyà, unes regles exigents són adreçades als penitents. En una comunicació interna, la confraria els demana una "actitud humil i adaptada", evitant xerrar i no "girar-se". Subratlla que "l'ús de sabates negres és obligatori per a tots, excepte els portadors de vigatanes", si bé, de fet, les espadenyes de beta compleixen una estètica turística més que tradicional. Els organitzadors ressalten que "cal evitar les bambes d'esport, fins i tot negres", i desaconsellen caminar descalç pels carrers, per motius d'higiene.


Sense faldilles genolls per amunt

Entre els altres preceptes de la confraria fundada el 1416 es troba el codi de colors de le bosses i dels mocadors de cap dels penitents. Aqueixos elements han de ser "nets, planxats i amb els colors conformes, negres per al conjunt excepte el vermell només per als portadors de Ecce Homo, els regidors processionals i els penitents que emmarquen el devot Crist des de la missió fins a la catedral". Segons el mateix principi de contorns rígids, les penitents femenines no poden ser massa sexy. Han de portar un vestit negre "decent", però "no es permeten els pantalons (...) i les faldilles genolls amunt".
La sortida de la processó quedada fixada a les 15h i l'arribada a la plaça de l'església de Sant Jaume es farà a les 18h.