CULTURA

El blockhaus nazi de Torrelles s’incorpora als Monuments històrics

L’Estat protegirà aquest element patrimonial de la Segona Guerra Mundial

El blockhaus de Torrelles, Rosselló, Catalunya del Nord © Ajuntament de Torrelles
El blockhaus de Torrelles, Rosselló, Catalunya del Nord © Ajuntament de Torrelles

Un blockhaus situat a la platja de Torreilles, construït per les tropes alemanyes durant la Segona Guerra Mundial, s’incorpora a la llista dels Monuments històrics.

Testimoni de la presència dels nazis durant la Segona Guerra Mundial, un blokhaus situat a la platja del municipi de Torreilles, és ara protegit. Aqueix element, destinat a albergar fins a 50 soldats, s’ha registrat a principis de mes als Monuments Històrics. La totalitat de les fortificacions d’aquest punt de suport ha despertat l’interès del Ministeri de Cultura en virtut del seu caràcter històric i arqueològic, ja que és l’única construcció d’aquest tipus que es conserva amb tanta autenticitat a la costa mediterrània de l’estat francès.


Cap a un turisme de memòria

Aquest lloc històric, com també se’n troba diversos a la zona per damunt del port de Vendres, formava part de la línia de fortificacions nazis destinada a frenar un possible desembarcament enemic per la costa catalana. El seu estat de conservació justifica un turisme commemoratiu idèntic al rastre dels camps de concentració desenvolupats per l'Estat francès el 1939 per allotjar els republicans espanyols a les platges del Rosselló. A Torrelles, aquest projecte històric es basa en l'arribada de les tropes nazis, l'11 de novembre de 1942, per la carretera de Sant Llorenç de la Salanca. El blockhaus, construït entre 1943 i 1944 per artesans del territori, inclou 385 m3 de formigó i 17 tones de varetes d'acer roscades.