SOCIETAT

Se salva de la destrucció l’illa del Puig de Sant Jaume a Perpinyà

L’Agència d’Habitatge Pública publica un concurs per a la reconstrucció

Barri de Sant Jaume, Perpinyà, 2018 © Sauvegarde Perpignan
Barri de Sant Jaume, Perpinyà, 2018 © Sauvegarde Perpignan

L’illot Puig del barri de Sant Jaume de Perpinyà havia de ser enderrocat l’estiu de 2018, però la metròpoli Perpinyà Mediterrània de Perpinyà canvia d’opinió per reconstruir aqueix espai, amb 25 habitatges.
 

Després de la controvèrsia sobre la destrucció d'una part del barri de Sant Jaume de Perpinyà, s’ha produït un punt d'inflexió. En concret, dijous 11 d'abril s’ha obert un concurs públic per a la renovació de l’« Illa Puig », amb 25 a 30 habitatges. Aqueix epicentre d’una mobilització, des del juliol del 2018, es troba al límit de la Place du Puig. La seva transformació, que succeeix al projecte de la seva desaparició, està recollida en una decisió de l'Oficina d'Habitatge Pública (OPH) de la metròpoli Perpinyà Mediterrània. S'espera que empreses candidates a la reforma de les illes 2 i 5. El pressupost és proper a 4,5 milions d’euros i el permís d’edificar s’hauria d’adjudicar aquesta tardor.


Reduir riscos a 11 mesos de les municipals

Sobre aquest tema explosiu, el batlle de Perpinyà i president de Perpinyà Mediterrània, Jean-Marc Pujol, ha hagut de retrocedir en els seus desitjos de destrucció, a 11 mesos de les municipals. De fet, més enllà de la mala imatge vinculada a la manca de criteri urbanistic, en aquesta zona d'origen medieval, Sant Jaume no deixa de ser un barri gitano, amb habitants considerats captius. L'Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Històric i Artístic de Rosselló (ASPAHR) ha donat suport intel·lectual a l'oposició. L'associació dels ciutadans de Sant Jaume i el col·lectiu "Veïns Plaça Cassanyes", sumats a individus representatius, han enfortit la pressió. S’hi ha afegit el periodista Stéphane Bern. Ja al juny passat, aquest « Senyor patrimoni » del govern Macron va declarar "Quin escàndol, senyor batlle" i "Ceauscescu no va fer res pitjor".