SOCIETAT

Vídeo xoc d’un mainatge sota els lacrimògens de la policia al Voló

Es tiba la crisi de les armilles grogues puja a Catalunya del Nord

El Voló, Catalunya del Nord, dissabte 6 d'abril 2019 © Isidore Poireau
El Voló, Catalunya del Nord, dissabte 6 d'abril 2019 © Isidore Poireau

El vídeo amateur d’una adolescent gasificada per la policia  al Voló, és una bomba política que qüestiona el modus operandi ordenat pel Ministeri d’Interior.

El moviment de les Armilles grogues a Catalunya del Nord té el seu punt de reunió a la rotonda d'accés a l'autopista A9, al terme municipal del Voló. Prop d’aquesta zona que ajunta Rosselló i Vallespir es va viure un increment de violència, dissabte 6 d'abril a la tarda, durant l'Acte XXI. Es van produir enfrontaments violents a 400 m del peatge de l’autopista. Un cara a cara entre 200 activistes i uns 20 agents de policia mòbil va produir diversos ferits. La policia va utilitzar gasos lacrimògens durant diverses hores. Entre les persones afectades hi ha una noia jove, tal com ho palesa un vídeo que s’ha escampat per Internet. És probable que el seu autor, el productor i distribuïdor aficionat Isidore Poireau, malmeti la reputació del Ministeri de l'Interior, perquè el seu vídeo, de poc més d’un minut, mostra inequívocament un mainatge asfixiat, envoltat per adults que l'ajuden i el tranquil·litzin. Aquesta seqüència capturada per un simple smartphone proporciona un testimoni cert, apte per constituir una bomba política en el cas que s’arribi a difondre en un canal de televisió estatal.


Les autoritats confisquen màscares antigàs

La mobilització de dissabte al Voló, inspirada en les imatges de televisió dels esdeveniments parisencs difuses sense recança, va comptar amb  manifestants equipats de màscares antigàs. Al matí, la policia va confiscar diversos d’aqueixos equipaments de protecció. Durant el dia, quatre manifestants van ser arrestats, dos dels quals van ser posats a disposició de la policia, amb probables conseqüències legals. El dia anterior, la prefectura dels Pirineus Orientals, citant les "molèsties per al trànsit", ens va informar que havia prohibit les manifestacions, segons diversos decrets del 2 d'abril. Aquestes mesures es van referir a les "barreres de peatge de l’autopista A9 i els seus voltants, situades als termes municipals del Voló, Ribesaltes i Perpinyà dissabte 6 i el diumenge 7."