SOCIETAT

El 76% dels catalans del sud, contra la monarquia espanyola

El 30% dels socialistes estan a favor, el 90% dels separatistes estan en contra

Letizia Ortiz i Felipe VI d'Espanya, reis d'Espanya © Moncloa.es
Letizia Ortiz i Felipe VI d'Espanya, reis d'Espanya © Moncloa.es

La monarquia espanyola, que va restaurar el general Franco als anys setanta, no és un sistema polític útil segons una gran majoria dels habitants de la Catalunya Sud. Però el 45% dels votants del Partit Popular hi estan a favor.

Els Catalans de l’estat espanyol desaproven al 75,9% la monarquia espanyola i prefereixen la república. Aquest resultat prové d'un estudi sociològic publicat divendres 5 d'abril pel Centre d'Estudis i Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, independent dels interessos del mateix govern. L’enquesta assenyala que només el 12,3% dels catalans del sud donen suport a la monarquia i que el 90% dels votants de les formacions Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Candidatures d’Unitat Popular (CUP) desestimen la persistència de la corona espanyola. Per contra, el 57,1% dels afins al partit entralista espanyol Ciutadadanos i el 55,6% dels votants del molt dretà Partido Popular reconeix la seva oposició a la monarquia. Un curió ensenyament d'aquesta enquesta és la proporció de votants socialistes monarquistes, que arriba a 30%.


Hereus dels Borbons de França

La monarquia espanyola moderna és hereva de la monarquia constitucional establerta entre 1808 i 1812. D'acord amb aquest principi, el rei Felipe VI encarna la unitat de l'Estat de forma permanent. Aquest sistema polític és degut a la recuperació de la corona espanyola porteriorment al règim totalitari del general Francisco Franco, que ocupar el poder del 1939 0 fins a la seva mort, el 1975. Va ser el mateix Franco qui va nomenat Juna Carlos de Borbó com el seu successor. La família reial espanyola prové d'una branca espanyola dels Borbons, vinguts de de França.